Moje kruche ciasteczka z marmoladą są o niebo lepsze od sklepowych. Przepis jest tani i prosty
Jeśli marzy ci się smaczna, domowa przekąska na słodko, przygotuj kruche ciasteczka. Robi się je niezwykle łatwo i szybko i zachowują świeżość przez kilka dni. Ja robię zwykle ciasteczka z marmoladą, które smakują o wiele lepiej, niż te kupne. Nie dodaję do nich bowiem żadnych zbędnych składników, a są kruche i pyszne. Ich koszt jest też o wiele niższy, niż tych ze sklepu.
Jak formować kruche ciasteczka?
Kruche ciasteczka można formować na wiele sposobów. Jednym z najprostszych jest rozwałkowanie ciasta na grubość ok. 1/2 cm i wykrawanie z niego różnych kształtów przy pomocy foremek. Z kruchego ciasta można też uformować kulki, a potem spłaszczać je dłonią. Kiedyś popularne były kruche ciastka z maszynki. Ciastem napełniało się maszynkę do mielenia mięsa i przeciskało się ciasto przez otworki o różnych kształtach. Jeśli ktoś z was ma jeszcze taką ręczną maszynkę do mielenia mięsa plus nakładki do ciastek, jak najbardziej może z nich skorzystać.
Jak zrobić kruche ciasteczka z marmoladą?
Przygotowanie kruchych ciasteczek z marmoladą zajmie wam nie więcej niż pół godziny czasu. Do tego trzeba jeszcze doliczyć czas pieczenia, który jednak nie jest zbyt długi, bo ciastka szybko się rumienią. Marmoladą dekoruję upieczone ciasteczka, jednak ten słodki dodatek można też położyć na ciasteczkach przed pieczeniem.
Przepis: Kruche ciasteczka z marmoladą
Szybkie, kruche ciasteczka dekorowane marmoladą
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 65 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- ok. 100 g marmolady
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej pokrojone na kawałki zimne masło. Całość posiekaj nożem, a potem rozkrusz składniki w palcach, tak by powstał „piasek”. Teraz dodaj cukier puder, cukier waniliowy, żółtko i szczyptę soli. Szybko zagnieć kruche ciasto. Owiń je w folię spożywczą, włóż na pół godziny do lodówki.
- Formowanie i pieczenie ciastekCiasto podziel na 40 równych części. Z każdej uformuj kulkę i spłaszcz ją łyżeczką, tak by po środku powstało wgłębienie. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
- Dekorowanie ciastekCiasteczka wystudź. Na środku każdego, w zagłębienie połóż małą łyżeczkę marmolady. Ciasteczka najlepiej smakują następnego dnia, gdy nieco nawilgną.
Czym jeszcze można ozdobić kruche ciasteczka?
Marmolada w moich ciasteczkach pełni dwie role – dekoruje wypieki i dodaje im smaku. Jednak zamiast marmolady możecie użyć innego dodatku. Dobrze tu sprawdzą się wysokosłodzone dżemy i konfitury. Upieczone ciasteczka możecie też posmarować polewą czekoladową czy lukrem. Dobrym pomysłem będzie także posypanie ciasteczek grubym cukrem, a potem ich upieczenie.